Laatste wijziging 14 september 2021 08:29
Nazomerrit 2

Menu

Dolomieten 2-9 / 11-9-2009

PDFAfdrukkenE-mailadres

 

Lees hier het reisverslag van Peter van der Zande, van zijn vakantie naar de Dolomieten.

Natuurlijk was ik veel te vroeg in Dusseldorf om met de motor en mijzelf op de nachttrein naar München te stappen. Ongeveer 12.00uur reed ik weg uit Zutphen helemaal binnendoor over de nr 8 in Duitsland tot in het centrum van Dusseldorf.

Leuke route, een stukkie door: http://www.routeyou.com/route/view/24510/car-and-motorcycle-route-het-kolengruis-achterna-in-het-ruhrgebied-gto.en dwars door Duisburg om 15.00 was ik al aan de braadworst en  de SCHLÖSSER ALT in Dusseldorf. Rond acht uur ‘inchecken’, bukken, bukken en nog eens bukken om je niet hoofd of helm tegen het plafond van de bovenverdieping waar de auto’s opstaan te stoten.

Wat mij dus wel overkomt……resultaat vizier losgeslagen,………… ben benieuwd wat de verzekering doet.
Mijn bagagerol had ik met ‘n 8-delige spin vastgezet, was mooi niet genoeg volgens de jongens van de DB-bahn.
Gelukkig had mijn buurman nog ’n spanband over die ik mocht gebruiken.
Met ’n zware grote tas, tanktas en helm  door zo’n smalle trein sjouwen was het laatste wat ik wilde.

Hoewel flink moe worden leek mij wel ‘n voordeel, want hoe slaap je de gehele nacht met vijf andere mensen in zo’n kleine cabine ?
Vooreerst was het wel gezellig met die 2 Nederlandse zwagers die blij waren dat ik ook ‘n Hollander was……………….(?) ’n Duitse jongen die zijn motormaatje uit Freiburg voor ’n lang weekend in Merano zou ontmoeten (wijnfeesten in de omgeving)
En de enige automobilist deed ook gezellig mee.
Uiteindelijk had niemand nauwelijks  last van die rare nachtelijk geluiden, dat zou op de terugweg wel anders worden maar dat wist ik toen nog niet.
Regen, de volgende morgen om 5.15 terwijl we aan het ontbijt zaten en de trein München naderde.
Ik voelde me wel ’n beetje zielig en alleen en dacht ik vraag die twee zwagers of ik mee kan rijden tot op de Grossglockner………... aan de andere kant van de Alpen zou het zoals meestal  mooi weer zijn. Maar de heren wilde hun jaarlijkse uitje niet laten ’verpesten’ door mijn aanwezigheid . Ach, al rijdend naar Reit im Winkl tegen de Oostenrijkse grens aan knapte het weer wel wat op en met het uitzicht op de Alpen in de verte ikzelf ook.3-9
Twee dagen verbleef ik in Reit, wilde vandaag ’n dagje naar Salzburg .
Het zou regenachtig blijven, en zag gisterenavond dat er ’n bus, de zgn. Mozartexpress naar Salzburg ging, om 9.00 uur.
Was wel wat aan de vroege kant, om 11.00 ging er ’n volgende bus.(die geen naam droeg) maar verder dan Inzell kwam ik niet.
Ik moest daar overstappen, en dan veel te laat in Salzburg aankomen.
Kortom een dag om uit te rusten, en morgen via de Grossglockner naar Italië te rijden.

4-9
Nog steeds slecht weer, eigenlijk geen wonder dat het boven de 2500m had gesneeuwd en daarom (alleen) motorrijders nog niet de  Alpenhochstrasse opmochten. Zo’n tweeëneenhalf uur heb ik en ongeveer 50 andere motorrijders staan wachten voordat de weg sneeuwvrij en schoon was. Mooi, mooi, mooi daarboven. Maar dus wel veel vertraging. Dan maar niet via het Defereggental maar rechtstreeks vanuit Lienz richting Dobiacco Bressanone Bolzano naar Kaltern ofwel Caldaro op zijn Italiaans.

5-9
Het motorhotel  http://www.gasthof-loewen.it/de/unser-gasthof.html waar ik de volgende vijf nachten verbleef lag midden in de Dolomieten, zodat ik vrij eenvoudig alle windstreken kon ‘verkennen’, opdat ik de volgende keer weet waar ik precies naar toe wil.4 dagen had ik om rond te toeren, met de klok mee heb ik zodoende een rondje gemaakt.
Voor wie het weten wil:
Het noordwesten met zijn fruitboomgaarden het ruige van de Stelvio en de Jaufenpas komt toch wel op de derde plaats, hoewel ik heb de Tjimmeljoch gemist (die is voor volgend jaar op de terugweg)

Het noordoosten is werkelijk fantastisch qua natuur, maar daar bergpassen rijden is alsof je meedoet aan de TT van Assen.

Zuidoost heeft het heerlijke milde klimaat van Noord-Italië en prachtige afdalingen richting de Povlakte en Venetië. Zuidwest vind ik dan meer Oostenrijks en op Zwitserland georiënteerd .

Maar wat een Genieten wat deze vakantie voor mij.
Ik zou  eerst met de andere bicyclettes meegaan, bij nader inzien had ik meer tijd voor mezelf nodig. En och als je ( ik) alleen gaat kom je altijd nog mensen tegen oa. zelfs uit Zutphen……………….


Op de terugweg via de Brenner naar München  waar ik  weer veel te vroeg was.
Het voordeel is dan dat ik de aanloop naar het OktoberFest letterlijk en figuurlijk kon proeven…………..Lowenbrau blijft toch wel mijn favoriet.  Tegen achten de motorfiets weer op de trein……. zonder spanband. Wie komt daar nou aanrijden? Yeh me maatje van de heenreis met zijn spanband. Hoewel de bevestiging met alleen mijn achtdelige spin nu wel oké was volgens de DB. Na ’n wel erg “luidruchtige nacht”, om 5.30 in Dusseldorf
Om half zeven reed ik Dusseldorf uit, maar eerst zei ik mijn ‘buurman’ gedag; tot volgend jaar, ja zegt hij, ik zal zorgen dat ik die spanband bij me heb.

Peter van der Zande

joomla template

Copyright © 2021 MTC Bicyclette.
 IJdens.eu webdesign